22 septembrie, ora 17.00

Dupa o vacanta tumultoasa in care ne-am prapadit de dorul vostru, ne-am intors plini de energii creative si de surprize care va vor tine aproape de Ramayana.
Deoarece o surpriza nu are niciun haz atata vreme cat este secreta, va vom impartasi o parte din ea in acest newsletter.
In iulie am realizat o prima editie pilot de degustare de ceaiuri, iar in urma acestei experiente, am hotarat sa transformam acest eveniment intr-unul cu frecventa regulata.
Ca sa stiti la ce trebuie sa va asteptati, va voi povesti cateva lucruri despre ce presupune o degustare de ceaiuri.
Trebuie sa stiti ca exista numeroase asemanari intre o degustare de ceai si una de vin. Precum vinurile, ceaiurile sunt rezultatul unei culturi agricole, supuse legilor si fenomenelor naturale. Ceea ce inseamna ca o cultura de ceai poate varia de la an la an, capatand proprietati unice in sezoane diferite si de la o recolta la alta. Viile si culturile de ceai depind de numeroase conditii climatice. Solul, cantitatea de precipitatii, lumina, umiditatea si altitudinea joaca roluli esentiale in productia de ceai si in diferentele de culoare, aroma si textura ale produsului final.
O degustare de ceai implica urmatoarele etape:
- Examinarea frunzelor uscate;
- Infuzia frunzelor
- Examinarea bauturii: culoarea, densitatea, transformarea frunzelor;
- Mirosirea bauturii;
- Degustarea
- Analizarea gustului dupa inghitire.
Principalul scop al unei degustari este de a sesiza diferitele caracteristici ale ceaiurilor din diverse regiuni si culturi. Unui expert ii sunt necesari ani pentru a face diferenta intre sortimente de ceai din regiuni diferite. Insa nu este nevoie sa fii expert pentru a te bucura de aroma delicata a unui ceai sau pentru a hotari ce iti place.
Atunci cand degusti un ceai, trebuie sa iti folosesti mai multe simturi: cel vizual pentru a aprecia culoarea infuziei, cel olfactiv pentru a mirosi bautura si bineinteles simtul gustativ. Deobicei profesionistii sorb zgomotos o gura de ceai dupa care o plimba in cerul gurii pentru a aprecia cateva caracteristici precum:
Aroma. La fel ca un vin, ceaiul are un buchet. De exemplu, ceaiurile crescute la inaltime, precum Darjeeling sunt usor de recunoscut pentru aroma lor florala, usor picanta.
Astringenta – senzatia de “piscatura la limba” care da o senzatie revigoranta.
Textura – densitatea si senzatia pe care o lasa lichidul in gura. Ea poate fi usoara, medie sau bogata.
Complexitatea – cate arome degaja bautura. Gustul din gura se schimba dupa inghitirea lichidului? De exemplu ceaiul verde are un gust ierbos in prima faza, urmat de un gust dulceag dupa inghitire.
Pe langa aceste caracteristici, exista numeroase altele pe care expertii si amatorii de ceai le urmaresc in momentul degustarii ceaiurilor.
Va asteptam incepand cu aceasta luna sa descoperiti sau sa va aprofundati cunostintele despre aceasta bautura versatila.
Pentru a va inscrie la eveniment, va rugam sa scrieti un email aici, incluzand numele si adresa de email. Costul include degustarea a 10 sortimente de ceai + o gustare.