In cea de-a 8-a zi, Dumnezeu a creat cafeaua. Iar de atunci, intreaga lume are un pretext sa se aseze si sa comunice mai bine in fata unei cani aburinde din licoarea magica.
In fiecare dimineata, de la un colt la celalalt al lumii, tonul zilei este dat de mirosul primei cani de cafea, iar dupa pranz, pauza cea mai importanta este marcata de o ceasca de cafea savurata in companie placuta. Cu toate acestea, cafeaua nu inseamna acelasi lucru pentru doi oameni din locuri diferite ale lumii, luand astfel nastere ritualurile cafelei.

De exemplu, pentru un italian, cafeaua inseamna espresso – 100% arabica, extrasa la 9 atmosfere, timp de 22-28 secunde din 17 grame de cafea, rasnita la o granulatie perfecta. Pe de alta parte, in viziunea unui turc, cafeaua arata, miroase si are un gust cu totul diferit de espresso.
Cafeaua turceasca este facuta dintr-un amestec de arabica si robusta, preponderent robusta – o cafea mult mai tare si cu o aroma neutra. In plus, majoritatea cafelelelor facute in statele Arabe, dar si in Turcia contin Cardamon, o mirodenie extrem de parfumata. Alte aroma adaugate sunt scortisoara si cuisoarele. Si modul de preparare difera. In loc de a folosi o masina si tehnologie de inalta precizie, cafeaua turceasca necesita doar un ibric, apa si foc (sau dupa caz, nisip incins). Cafeaua este macinata foarte fin, ceea ce duce la formarea unei spume bogate in care se vad uleiurile cafelei.

In Etiopia, tara din care provine cafeaua, ritualul de pregatire si servire al cafelei este aproape sacru. Sa fii invitat la o ceremenoie de servire a cafelei este o mare onoare. Totul incepe cu prajirea cafelei intr-o tigaie speciala, deasupra unei vetre, se asteapta cele doua pocnete, la intervale diferite care semnalizeaza iesirea la suprafata a uleiurilor din boaba de cafea. Mirosul puternic al cafelei este insotit de betigasele aromate care ard pe toata durata ceremoniei. Dupa a doua pocnitura, cafeaua poate fi scoasa de pe foc si rasnita. Rasnirea se face intr-o piua din piatra cu pisalog de lemn, apoi se infuzeaza in apa fierbinte si se toarna in vase mici de ceramica pentru toti participantii, veniti special pentru acest ritual.
Puteti vedea un astfel de ritual aici.
Din Africa, cafeaua s-a raspandit in lumea musulmana si in tarile Arabe prin intermediul pelerinilor la Mecca. Cu mult inainte de a ajunge in Occident, in secolul XVI, in tarile arabe cafenelele si locurile unde se putea cosuma cafea erau infloritoare. Atat de infloritoare, incat imam-ul a interzis cafenelele, deoarece erau considerate locuri de intalnire pentru grupari politice rebele. Insa prohibitia nu a durat mult si curand, in 1530, se deschideau iarasi cafenelele din Damasc pana in Cairo. Primele cafenele deschise in Europa in sec. XVII au dat tonul pentru ceea ce avea sa fie catalogata ca o noua arta.
In Franta anului 1686, in cafenele chic precum Cafe Procope, femeile sunt acceptate pentru prima oare la masa pentru a savura o cafea preparata intr-o maniera complet noua. Bautura se obtinea prin turnarea apei calde printr-un filtru cu cafea, direct in cana.
Cateva secole mai tarziu, in cafenelele Pariziene se punea la cale marea Revolutie. Cafenelele au ajuns sediu central al Revolutiei Franceze deoarece intelectualii vremii frecventau cu ardoare aceste localuri – fiind principalul loc de intalnire al marilor capete luminate.

Daca in Europa si in tarile arabe, cafeaua TREBUIE sa fie tare, concentrata si aromata, in America, ritualurile cafelein difera, aceasta avand cu totul alt aspect, gust si consistenta. Incepand de la prajire, cafeaua americana are alta soarta. In Europa, cafeaua pentru espresso, french press sau ibric se prajeste de la inchis pana la foarte inchis in timp ce in SUA, cafeaua abia apuca sa pocneasca o data, ceea ce inseamna ca uleiurile raman in interiorul boabelor, iar aciditatea este mult mai mare in bautura rezultata.
Cafeaua in SUA ajunge deobicei in recipiente mari si insotita de lapte. Daca in Italia sau Franta este aproape o blasfemie sa pui lapte in espresso, in SUA este de neauzit sa iti bei cafeaua simpla. SUA este, de asemenea, cea mai mare piata de deschidere pentru cafea, iar Seattle este orasul care da tonul in ceea ce priveste ultimele tendinte in materie de cafea: de la degustari, competitii de barista si tehnologii de preparare, Seattle si-a castigat titulatura de Oras al Cafelei pe plan mondial.
Chiar daca SUA este cea mai mare piata pentru cafea, consumul pe cap de locuitor este cel mai mare in…Finlanda si in restul tarilor nordice, respectiv 12 kg pe an/cap de locuitor. Probabil ca frigul si preponderenta fortei de munca asezate la un birou indeamna la o ceasca calda de cafea de multe ori pe zi.
In contrast, una dintre tarile producatoare de cafea – Jamaica, consuma foarte putina cafea (0,2 kg pe an per cap de locuitor), desi Jamaica Blue Mountain este una dintre cele mai bune cafele din lume. Din fericire, jamaicanii lasa restul lumii sa se bucure de comoara lor, inclusiv noi, romanii, deoarece din aceasta luna, la Ramayana, cafelele se fac pe baza unui amestec Arabica de clasa A, cu Jamaica Blue Mountain.
Iti recomandam sa vii sa gusti un strop de paradis de pe muntii albastri ai Jamaicai si sa experimentezi ritualurile cafelei la Ramayana.