
Au trecut aproape zece ani de cand sunt trup si suflet Ramayana… Eram atat de tanara, ambitioasa, entuziasta si deosebit de dornica sa deschid o afacere care sa ma implineasca si care sa ma faca fericita!
CUM AM AJUNS SA DESCHID RAMAYANA
Visul meu a luat nastere in 2005, atunci cand am ajuns pentru prima data in China. O, Doamne, ce visuri marete aveam. Planul a pornit de la o afacere de import-export, insa pana la urma, calatorind atat in partea industriala a Chinei, cat si in cea turistica, am sfarsit prin a ma indragosti iremediabil de aceasta tara fascinanta.
Am fost invitata la Ceremonia Ceaiului din China si am descoperit o multime de lucruri interesante despre cultura chinezilor. Indragostindu-ma de obiceiurile lor, mi-am dat seama ca ele reprezinta de fapt niste oportunitati de afaceri care ar fi functionat foarte bine si in Romania.
De exemplu, in China poti sa inchiriezi un separeu intr-o ceainarie unde poti sa bei ceai si sa joci Mahjong cu prietenii toata noaptea. Ideea de ceainarie non-stop putea fi adoptata si in Romania, insa numai daca reuseam sa dau viata unui loc incarcat de poveste, special, deosebit, nemaintalnit pe meleagurile noastre.
Din dorinta de a crea o locatie cu suflet, in primul rand pentru mine si pentru prietenii mei, in 2008 am deschis Ramayana Café in Bucuresti, sectorul 1, pe strada Baldovin Parcalabul, la numarul 11. Asa a luat nastere o cafenea-ceainarie unica in capitala.
PROVOCARILE SI FRUMUSETEA INCEPUTULUI DE DRUM
Deschiderea si lansarea nu au fost deloc usoare, mai ales pentru ca toate dotarile au fost alese personal si aduse din China. A fost cat pe ce sa nu am cafeneaua mobilata la deschidere, insa pana la urma am respectat propriul termen limita.
Fiecare obiect, fiecare piesa de mobilier si fiecare accesoriu au fost alese cu multa dragoste si grija chiar de mine. Si pentru ca in China ceaiul este un adevarat ritual, la Ramayana Café ceaiurile aveau sa fie la fel de importante, servite intr-o maniera ceremonioasa.

Inca de la infiintare am importat ceaiurile din strainatate. In timp, savurandu-le si dorindu-mi sa imbogatesc gama de ceaiuri delicioase, am reusit sa realizez o selectie de peste 70 de sortimente de ceaiuri adevarate, din plante, radacini si fructe atent selectionate si conservate, benefice pentru sanatate. Aceste ceaiuri sunt aproape unice in Bucuresti si le servim cu biscuiti deliciosi, miere si zahar, in ceainice de 750 ml, nu in cani.
Am creat in Romania un concept unic, iar presa ne-a preluat de la sine, nu am platit niciodata pentru promovare si nici nu am semnat vreodata un contract de promovare cu vreun brand anume. Niciodata nu am fost interesata de asocierea cu alte branduri sau de micile lor discounturi.
Mi-am dorit un spatiu relaxant pentru clienti, fara poluare publicitara. Locatia in sine, atmosfera, serviciile si produsele servite sunt mult mai importante decat profitul financiar. Punem foarte mult pret pe calitate si interactiunea cu clientul.
CLIENTII RAMAYANA CAFE
Adevarul este ca atunci cand infiintezi o afacere, nimeni nu te invata cum sa vorbesti cu clientul sau cum sa aplanezi un conflict, de exemplu. Aceste lucruri le inveti odata cu timpul, iubindu-ti afacerea si fiind foarte atent la nevoile, dorintele si reactiile clientilor.
Intotdeauna am incercat sa anticipez dorintele clientilor si sa le ofer ceea ce si-au dorit sau ceea ce nu aveau sa gaseasca in alte locatii din Bucuresti. De-a lungul anilor am organizat lansari de CD-uri, concerte si chiar revelioane. Am participat cu Ramayana Café la diverse evenimente si am organizat prezentari de moda, baluri mascate si chiar petreceri in pijamale. Tatuajele cu henna sunt readuse in prim-plan periodic si am organizat chiar si un bazar in care oamenii isi aduceau lucrurile si le vindeau la noi.

Organizam seri de dans oriental, casatorii pentru o zi de Valentine’s Day, iar in luna martie am introdus la Ramayana Cafe o prajitura roz cu morcovi, din vanzarile careia vom dona 50% din profit Fundatiei Renasterea pentru lupta impotriva cancerului de san.
DE CE NUMELE DE RAMAYANA
Numele de Ramayana vine de la „calatoria lui Rama” si inseamna patrunderea intr-o lume paralela realitatii, intr-un univers de poveste. Inseamna detasarea si iesirea din cotidian. Ramayana Café este un refugiu pentru aceia care vor sa se relaxeze si sa se distreze intr-o locatie deosebita. Ramayana este poezie, oaza de liniste, energie pozitiva si dragoste pentru frumos.
Pentru mine Ramayana Cafe reprezinta o parte importanta a vietii mele. Am investit in Ramayana extrem de mult suflet, iar valoarea sentimentala a cafenelei este inestimabila. Cu totii suntem o familie si suntem implicati emotional pana peste cap, echipa Ramayana fiind aceeasi ca la inceput. In vietile noastre, ale tuturor, Ramayana Cafe reprezinta acea energie pozitiva, minunata, fara de care nu mai stim sa traim.
In prezent Ramayana Cafe este un loc reprezentativ pentru Bucuresti. Totul este special la Ramayana Cafe, insa locatia in sine este excelenta pentru o prima intalnire. Multi din prietenii mei au avut aici prima intalnire si, deloc surprinzator pentru mine, au ajuns sa se casatoreasca.
Aici prima intalnire merge la sigur. Locatia frumos amenajata si colorata, lumina placuta, muzica in surdina, meniul impresionant, preturile accesibile, toate aceste calitati il transforma intr-un loc perfect pentru o prima intalnire, dar si pentru oficializarea relatiilor, pentru aniversari, zile onomastice, intalniri cu prietenii, reuniuni de familie si asa mai departe.
Daca nu ai ajuns inca la Ramayana Cafe, te invit sa vii in calatoria lui Rama si sa incerci minunatele noastre ceaiuri savuroase!