Totul despre macarons (+reteta)

Duminica aceasta, 20 martie, este Macarons Day, ziua in care sarbatorim acest desert delicios si rafinat, unul dintre cele mai populare produse la Ramayana.

Macarons Capsuni
Cu ocazia aceasta, am adunat o serie de informatii interesante iar la final iti lasam si o reteta proprie, pentru a te rasfata acasa cu o portie de macarons, in caz ca nu reusesti sa ajungi pe la noi.

Macarons este un desert foarte fin de bezea, preparat din faina de migdale, zahar sau indulcitori, albus de ou si ganache (umplutura). Desi originar din Italia, produsul a fost adus in Franta in 1533, pe vremea regelui Henri al II-lea, devenind un produs extrem de popular inca de atunci, pana in zilele Parisului de astazi.

Initial, desertul consista doar in “invelis”, Pierre Desfontaines avand ulterior ideea de a adauga si ganache.

macaroons macarons-portocale

In America si Europa, a devenit foarte popular abia dupa 2010, insa este recunoscut in prezent ca unul dintre cele mai rafinate deserturi din lume.

10 curiozitati despre macarons

 

1. Numele provine din italianul “maccarone”, facand referire la textura pufoasa a bezelei.

2. Pierre Herme, unul dintre cei mai faimosi patiseri din Franta, a fost numit ‘Picasso al Patiseriei’ datorita creativitatii si inventivitatii in ceea ce priveste aromele de macarons. Una dintre cele mai interesante arome introduse de el este Ispahan, preparat din trandafiri, lychee si zmeura.

3. Alte arome interesante din jurul lumii: unt de arahide si jeleu, sampanie, cheesecake, popcorn din caramel, covrigei sarati, dovleac sau bacon in sirop de artar.

3. In Coreea cea mai populara aroma este de ceai verde si se folosesc chiar frunze pentru aroma.

4. In regiunea Amiens din Franta, bezelele sunt mai mici, rotunde si preparate din pasta de migdale cu miere si fructe.

5. In Franta poti gasi macarons si la McDonald’s, fiind promovate ca “hamburgerul” deserturilor.

6. Celebrul Chef Adam le-a daruit la aniversarea nuntii lui Louis al XIV-lea si Mariei Theresa, in 1660, macarons proaspete, acesta fiind si singurul aliment dorit de acestia in seara respectiva. Dupa asta, macarond a devenit cel mai dorit desert printre cei bogati si influenti.

7. Este printre putinele deserturi fara gluten ca reteta originala, fiind preparate doar din faina de migdale.

8. In 2013 a intrat in Cartea Recordurilor cea mai inalta piramida din macarons, formata din 8540 de delicatese donate de antreprenori locali din Thonon-les-Bains, Franta.

9. In Scotia, la reteta originala, se adauga o glazura de ciocolata, peste care se presara nuca de cocos prajita.

10. Pe langa desertul in sine, macarons se mai gaseste si ca topping la torturi de nunta sau alte evenimente speciale, in deserturi traditionale sau la high tea (este inclus si in high tea-ul de la Ramayana).

Reteta noastra de macarons cu vanilie

macarons-vanilie

Ingrediente pentru 12 macarons: 

  • 180 gr de faina de migdale
  • 160 gr zahar pudra
  • 140 gr albus de ou
  • 180 gr zahar tos
  • 2 batoane de vanilie

Mod de preparare:

1. Se amesteca faina cu zaharul pudra si batoanele de vanilie macinate.

2. Se bate foarte bine albusul de ou cu un praf de sare. Dupa ce le bati bine, adauga usor si treptat jumatate din cantitatea de zahar, continua 3 minute si adauga si cealalta jumatate de zahar.

3. Se incorporeaza amestecul de faina in albusul de ou foarte incet pana se leaga compozitia. Aceasta trebuie sa curga din lingura nici foarte greu, nici foarte repede.

4. Tapeteaza o tava cu hartie de copt si pune compozitia intr-un pos sau punga taiata la colt. Toarna “bilute” rotunde, egale, lasand 2-3 cm intre ele, loveste usor tava de masa sa se aseze mai bine si lasa-le 20-30 de minute sa capete o usoara crusta. Intre timp, preincalzeste cuptorul.

5. Lasa-le la copt 15 minute la 150 de grade si scoate-le cu tot cu hartie din tava.

6. Se lasa la racit cateva minute pentru a putea fi desprinse cu usurinta.

Ingrediente pentru ganache (umplutura):

  • 300 gr de ciocolata alba
  • 50 gr unt
  • 150 gr frisca lichida
  • 2 batoane de vanilie

Mod de preparare:

1. Ciocolata alba cu untul se topesc la bain-marie.

2. Frisca si batoanele de vanilie se incalzesc putin pe foc si se incorporeaza la crema de ciocolata.

La final procedura este simpla, se toarna tot cu un pos sau punga umplutura intre 2 bezele si se pun la frigider, preferabil peste noapte.

Nu ca ne laudam, dar ale noastre au un gust deosebit, cu ajutorul maiestriei patiserului nostru iscusit, asa ca cel mai bine rezerva-ti o masa si hai sa sarbatorim impreuna Macarons Day.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Despre Ana Musat

Ana este Marketing Manager Ramayana Cafe. O idealista care vede mereu jumatatea plina a paharului, Anei ii plac oamenii pozitivi, de care se inconjoara mereu, motiv pentru care Ramayana a devenit a doua sa casa.