Cum te ajuta yoga sa iti imbunatatesti viata

Ioana Hudita tine clase de yoga si la World Class, Hotpod Yoga si Zen Corner – un proiect nou si inedit, care iti propune sa experimentezi yoga, relaxandu-te in natura. Descopera mai multe despre yoga, cum sa te detasezi mai mult de ritmul alert in care traim si cum sa duci o viata implinita in interviul de mai jos.

11347570_843007035734706_94541476_o

Povesteste-ne, in cateva cuvinte, in ce proiecte esti implicata acum si unde poti fi gasita.

Ioana Hudita: Oook :). Ma implic in multe lucruri, dar iata-le pe cele principale. Imi desfasor cea mai mare parte a timpului la World Class Jolie Ville, unde tin clase de yoga si Pilates si lucrez ca antrenor personal. Din ianuarie 2015 fac parte din echipa Hotpod Yoga, primul studio de hot yoga din Romania. Iar proiectul meu personal este Zen Corner, pe care l-am inceput in vara lui 2014 impreuna cu o foarte buna prietena, Mariana Dragan. World Class si Hotpod yoga au clase stabile pe care le tin astfel: luni, 19:00 – pilates, marti, 19:30 – yoga, miercuri, ora 10:00 -yoga in jolie ville si 19:35, yoga la World Class Upground, iar joi la 19:00, Hotpod dynamic; insa Zen Corner este diferit, avand la baza numai evenimente spontane, anuntate pe Facebook, mereu in alte locatii si cu tematica inedita (credem noi).

De unde a pornit pasiunea pentru yoga si spiritualitate?

Ioana Hudita: Curiozitatea si pasiunea pentru yoga si ce se afla dincolo de planul fizic mi-a fost sadita in inima de profesoara de gimnastica, doamna Elena Tutan. Pe langa antrenamentul de gimnastica, am realizat multi ani mai tarziu, ca noi faceam posturi din yoga, exercitii de respiratie si meditatie. In facultate, urmand un training de Pilates, m-am apropiat si de yoga. In 2011 am inceput sa tin ore de power yoga, iar de atunci am continuat sa invat si sa ma apropii si de partea spirituala.

In ce fel influenteaza yoga starea de sanatate fizica si mentala? De ce ai recomanda-o?

Ioana Hudita: Pana la urma, cred ca este unica si impresionant de puternica (re)descoperirea respiratiei. Este o adevarata epifanie. De la constientizarea respiratiei incepe totul. Iata cateva beneficii ale practicii si cateva motive pentru care oamenii revin la orele de yoga.
http://zencornerproject.ro/8-motive-pentru-a-practica-yoga/ 
http://zencornerproject.ro/beneficiile-practicii-yoga-flexibilitatea/ 

Ce activitati recomanzi pentru o stare de spirit mai buna si o viata mai fericita?

Ioana Hudita: Recomand meditatia, zambetul pe buze si pe dinauntru. Si de asemenea, recomand sportul, miscarea facuta cu pasiune. Recomand cultivarea intuitiei pentru a gasi echilibrului intre dorinte, scopuri, targeturi si multumire, starea de suficienta.

yoga

Ai anumite lecturi care te-au inspirat foarte mult? Ne poti impartasi cateva resurse?

Ioana Hudita: Ultimele carti in care am gasit inspiratie sunt “Cele 11 spatii karmice”, de Ma Jaya Sati Bhagavati; “Core of the yoga sutras”, BKS Iyengar; Yoga Solara, de Yogacharya Janakiraman si Carolina Rosso Cicogna si “The fire starter session”, de Danielle Laporte.

Ce m-a inspirat foarte mult acum multi ani, a fost puterea transformatoare si vindecatoare pe care o are sportul sau pasiunea pentru miscare asupra noastra. In ultima vreme m-au inspirat oamenii care au pus pauza, au luat decizii radicale si si-au schimbat viata pentru a-si urma pasiunea. Si mai am un mod in care gasesc inspiratie si putere: se petrece ceva magic atunci cand constientizez si multumesc pentru ceea ce am/sunt/mi se intampla. Sa scriu acest articol este un lucru minunat, sunt profund recunoscatoare pentru oportunitate. Multumesc, Ana.

Ce sfaturi le-ai oferi persoanelor care vor sa se apuce de yoga si sa se conecteze mai mult la propria persoana? Care ar fi primii pasi?

Ar fi util, ca inainte de a incepe, sa isi goleasca mintea de asteptari, judecati si idei personale sau auzite despre cum ar trebui sa fie yoga. Nu este nevoie de nimic, nici de un corp flexibil, nici de rabdare, nici de “atitudine zen” pentru a incepe. Ci doar de intentie si curiozitate.

Nu trebuie sa demonstram nimic, nimanui, mai ales noua insine. Lucrurile se petrec si lucreaza in plan subtil daca mintea are macar intentia de a se relaxa si de a primi. Noi avem in interior tot ce ne trebuie, iar yoga este un proces prin care lucrurile se ordoneaza, se armonizeaza. Iata mai multe detalii despre pregatirea necesara http://zencornerproject.ro/cum-te-pregatesti-pentru-prima-lectie-de-yoga/.

Este util, de asemenea, sa stim ce accidentari sau afectiuni avem si sa le discutam cu 10-15 min inainte de clasa cu instructorul. Si la acest capitol intra absolut toate afectiunile. Pe cat de mult ne poate ajuta practica in imbunatatirea calitatii vietii noastre, pe atat de sensibil trebuie sa abordam practicantii, mai ales pe cei noi http://zencornerproject.ro/yoga-pentru-transformarea-traumei/.

Inainte de a spune ca ‘yoga nu este pentru mine’, ea trebuie incercata de macar 5 ori. De asemenea, instructorii vin din diverse scoli si au stiluri diferite – variatia ar putea sa ajute in a gasi yoga cu care rezonam. La fel si discutia deschisa cu instructorul. Si aici trebuie sa spun ca in timpul practicii apar stari de disconfort si se elibereaza emotii, nu este totul roz. Tocmai acesta este semnul eliberarii, curatarii de care ar trebui sa ne bucuram stiind ca va trece in curand.

De exemplu, prin Zen Corner, cream oportunitati prin care oricine poate practica yoga intr-o forma accesibila, urbana, contemporana si distractiva. Misiunea proiectului este sa ofere o perspectiva inedita practicii yoga pentru incepatori, dincolo de etichetele si ideile preconcepute asociate cu yoga in Romania. Zen Corner aduce cunostinte si experienta practica. Clasele yoga marca Zen Corner nu au orar regulat, se desfasoara in locuri inedite din intreg orasul (sali de sport, cafenele, terase, parcuri) si sunt anuntate ca evenimente pe Facebook, pe site-ul nostru si prin newsletter.

Pe langa clasele de yoga, Zen Camps si Zen Workshops sunt un alt tip de evenimente organizate de noi punctual, in cadrul carora experienta yoga este aprofundata si completata cu alt tip de activitati – anatomie si fiziologie yoga, nutritie sanatoasa sau pur si simplu sarbatorirea prieteniei si a apropierii dintre practicantii yoga. Este felul in care promovam apropierea, simplitatea, o abordare prietenoasa a practicarii de yoga si extinderea comunitatii Zen Corner.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Despre Ana Musat

Ana este Marketing Manager Ramayana Cafe. O idealista care vede mereu jumatatea plina a paharului, Anei ii plac oamenii pozitivi, de care se inconjoara mereu, motiv pentru care Ramayana a devenit a doua sa casa.