Secretele prepararii unui espresso perfect, la tine acasa

Articol scris de Liviu Fratila
fondator al comunitatii de cafegii Espressoman.ro

 

Ne-am obisnuit ca la fiecare vizita in Ramayana sa bem o cafea excelenta si probabil ca multi dintre noi ne-am pus o intrebare simpla – oare noi acasa, in fiecare dimineata, putem obtine un espresso memorabil, care sa ne aduca de ultima seara cu prietenii in oras sau de ultima vacanta in Italia?

f53704e4c768c0b5c60a45990795d6a9

Aparent lucrurile par sa fie complicate, insa cu putina informare veti constata ca bariera este doar una psihologica, nu una reala.

Pe deasupra, marketing-ul agresiv al producatorilor de capsule si aparate automate complexe, ne creeaza de multe ori impresia ca un espresso autentic italian este simplu de obtinut acasa, dar cumparandu-le constatam ca publicitatea a fost mincinoasa. Si atunci ni se intareste convingerea ca un espresso calitativ este imposibil de obtinut acasa, multumindu-ne cu ce gasim pe raftul din supermarket la prima promotie a unui aparat cu luminite si touch screen.

Cafeaua este un prilej de socializare si de multe ori, eronat, o preferam “lunga”, asa cum i se mai spune popular, tocmai ca sa ai la ce te “intinde”. Continuand sirul metaforic, privind in “ochii” unui espresso corect preparat acasa, vei renunta rapid la a petrece mult timp langa ceasca, pentru ca fiecare picatura inseamna transpunerea specificului originii acelei cafele intr-o crema abundenta, ca de caramel topit, imediat cum s-a racit nemaiavand niciun farmec.

Ca sa ajungi la astfel de rezultate acasa, nu iti trebuie scoli si training-uri, ci vointa si informare. Daca vrei simplitate in utilizare, intr-adevar, sistemele pe capsule si superautomatele vor avea intaietate. Dar daca vrei calitate in ceasca si un espresso ca in Italia, acest lucru nu mai este posibil.

Motivele sunt simple, capsula contine o cafea gata macinata, lucru “letal” pentru un espresso, si oricum incerta ca si provenienta, iar espressorul automat, lovit de patima capitalismului – fiabilitatea scazuta – doar incearca sa imite intr-un mediu intern cu mult plastic, cateva operatiuni simple, specific umane. Pe deasupra, rasnita este limitata de fabrica sa nu produca particule prea fine care s-ar putea raspandi in interior si afecta componentele.

Calea cea dreapta pentru un espresso delicios acasa, tema ce a ajuns cartea de capatai a singurei comunitatii online de pasionati cafegii – Espressoman.ro, este reprezentata de espressoarele semiautomate, usor de recunoscut datorita acelui maner frontal numit portafiltru.Baratza-Vario-W-gear-patrol

Alaturi de o rasnita compatibila in espresso si o cafea buna, este imposibil sa nu aduci savoarea Italiei in orice casa, conditia fiind doar sa ai un minut liber si sa executi doua, trei manevre extrem de simple. Astazi, rasnita de cafea arata cu totul altfel decat o stiam de la bunici sau parinti, cantitatea necesara cazand in 7-12 secunde, imediat cum ai pus portafiltrul sub gura de iesire

Urmeaza o usoara apasare a cafelei, pentru compactare cu un obiect asemanator unei stampile (tamper ii spune) si cam atat. Portafiltrul se monteaza la locul sau iar extractia cremei de espresso poate incepe. Daca ati nimerit gradul de macinare corect, bautura nu poate arata decat asa: RRBPF-4

Stiu v-am facut pofta, explozia de arome dintr-un astfel de “shot”, cum i se mai spune, fiind senzationala, mai ales daca faceti rost de cafea de origine prajita proaspat (maxim trei saptamani de la data prajirii).

Mai stiu ca este greu sa resetezi tot ce stiati despre espresso pana acum si sa te increzi intr-un articol, dar daca esti cafegioaica sau cafegiu, opreste-te putin, analizeaza, cauta informatii pe internet si apoi vei considera norocul “carierei” tale, intalnirea cu acest articol, pe blogul Ramayana.

Espresso-ul corect preparat, ideal doppio – o ceasca de 60ml, din 18g de cafea – va avea o concentratie de cofeina la jumatate fata de o cafea la ibric sau filtru, asta pentru ca apa ramane in contact cu cafeaua doar 25 de secunde.
Impactul aromelor va fi, insa, maxim, pentru ca espresso-ul corect preparat asigura cel mai mare procent de solubilitate asa cum i se spune, adica de trecere a elementelor solubile din macinatura de cafea, in apa. De aici si binecunoscutul sau gust mai concentrat. Insa dupa cum vedeti, este o tarie a aromelor, nu o tarie a cofeinei.

Desigur, domeniul este generos si se poate vorbi mult pe aceasta tema. Sper ca randurile de mai sus, dincolo de complexitatea unei informatii noi, sa va fi starnit interesul spre descoperire si spre realitate pana la urma, iar motorul vostru preferat de cautare sa va fie un sfetnic bun in transformarea si aromarea diminetilor.

Daca ti se pare dificil sau costisitor acest procedeu si preferi cafeaua la ibric, la fel ca in espresso, conteaza sa respecti niste cantitati pentru a te bucura de aromele unei cafele bune. Folositi mereu 20g de cafea pentru 200ml de apa, iar ca si proceduri, conform unui mare maestru local in cafea, Mihai Honciuc, ibricul odata incarcat cu cele necesare, se lasa la fiert cu focul nici prea tare nici prea moale, iar in momentul in care incepe sa se “umfle” se ia ibricul de pe foc si se pune in fiecare ceasca aproximativ 1/3 din inaltimea ei, dupa care puneti ibricul pe foc si repetati de doua ori acelasi procedeu.

Cafeaua trebuie sa fie rasnita cat mai fin posibil pentru ca particulele sa se depuna pe fundul cestii si sa nu le simtiti pe limba aunci cand degustati. Este foarte important ca aceasta sa fie proaspata, caci orice cafea rasnita isi pierde aromele dupa 15 minute de la macinare. De unde rezulta si faptul ca o cafea cumparata gata macinata este doar o amagire.

Dar atentie, rasnita clasica ce avea elice si apasai pe un buton al capacului pentru pornire, este complet de neglijat, caci incalzeste cafeaua si o sparge in particule neuniforme. Daca nu exista buget pentru o rasnita electrica de calitate, mai bine alegeti o rasnita manuala dintre cele cu traditie in domeniu.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre cafeaua perfecta preparata acasa, viziteaza blog-ul Espressoman, iar daca vrei să bei in oras un espresso delicios (alaturi de fursecurile noastre celebre), te asteptam la Ramayana Bucuresti sau Sinaia.

P.S.: Daca tocmai am invatat ca la espresso nu trebuie sa ne lungim, restul timpului il putem petrece la unul dintre cele peste 60 de sortimente de ceaiuri aromate.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Despre

Ramayana Cafe este un local unicat in Bucuresti, care te imbie inca din 2008 cu un ceai bun, o narghilea parfumata si o atmosfera ca-n 1001 nopti. In 2015 am deschis o locatie si in Sinaia, avand in plus o oferta variata si deosebita de mancare, care promite sa fie una dintre cele mai bune de pe Valea Prahovei.