Despre India si cultura sa fascinanta, cu Iulia Nalatan

india darshanIulia Nalatan este autoarea cartii India Darshan si presedintele Centrului Cultural “Rabindranath Tagore”, asociatie care are ca scop promovarea culturii indiene in Romania si organizatoare a binecunoscutului festival “Namaste India”.

Studiaza de multi ani cultura indiana si incepand cu anul 2010 a intreprins mai multe calatorii in India. Am vrut sa aflam mai multe detalii despre aceasta cultura fascinanta si care au fost experientele sale cu si despre India si ii multumim, pe aceasta cale, pentru amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari. :-)

Ce inseamna India pentru tine? De ce este atat de fascinanta si ce te-a atras la ea?

Iulia Nalatan: India ma fascineaza pentru ca acolo am gasit o continuitate ce se reflecta in spiritualitate, arta, traditii. Fie ca vorbim despre sari, vesmantul traditional feminin, despre yoga, dans, muzica, despre orice forma de arta, toate sunt traditii vii, care au supravietuit trecerii timpului si s-au imbogatit continuu. India mi se pare o tara unica in lume din acest punct de vedere. E ca un muzeu viu. Cand merg acolo e ca si cum as ajunge la izvorul de creativitate al umanitatii, ceva in mine se trezeste, imi descopar propria menire. E o intoarcere la ceva adevarat si pur, incoruptibil.

Ce anume te-a impresionat cel mai tare in timpul petrecut acolo si de ce?

Iulia Nalatan: La oameni am apreciat respectul pentru institutia familiei, legaturile stranse intre membrii comunitatii – iti da un sentiment ca nu esti niciodata singur, ca apartii. Acest lucru vine cu avantaje si cu dezavantaje, dar am ajuns sa cred ca in societatea moderna, care pune accent pe individualism, familia si comunitatea sunt repere sanatoase.

Un alt lucru frumos e atitudinea fata de oaspeti – vizitatorul este vazut ca divinitate si respectat. Oamenii din India mi-au daruit mult si m-au primit cu grija si caldura.

india-taj-mahal

Imi plac pietele, de la bazarurile de fructe si legume care prind viata cum se lasa racoarea serii, pana la cele de obiecte artizanale, tesaturi si bijuterii. E o nebunie de senzatii! La inceput eram pur si simplu coplesita de varietatea de culori, modele si optiuni.

In ciuda faptului ca din multe privinte India e o tara in care e greu sa traiesti (populatie numeroasa, zgomot, poluare, saracie), ofera multe cai prin care poti explora lumea, atat cea dinafara, cat si cea dinauntru.

Exista si aspecte similare intre Romania si India? Dar care ti se pare trasatura care contrasteaza cel mai mult cu ce suntem noi obisnuiti?

Iulia Nalatan: La baza, si romanii sunt ghidati de valori traditionale, respect fata de familie, ospitalitate, lucruri pe care le simti cel mai bine in afara metropolelor, cum de altfel e cazul si in India. Un alt punct comun sunt intarzierile trenurilor. :)

Ce e foarte diferit in India este organizarea sociala pe caste si hinduismul, religia predominanta, extrem de neobisnuita deoarece sfideaza orice definitie.

india spirit

Diversitatea de cai spirituale, de zeitati, de practici, de ritualuri si festivaluri e impresionanta si poate parea bulversanta, coplesitoare, lipsita de sens si chiar haotica pentru cineva din exterior, obisnuit cu o singura carte sfanta, un singur profet si un singur adevar. In India, predomina credinta ca adevarul ultim este unul, insa caile si metodele de a ajunge la el sunt diverse.

Ce ne poti spune despre bucataria din India? Pe ce anume se pune accent?

Iulia Nalatan: Un mod de a prezenta esenta bucatariei indiene este thali-ul: o farfurie mare de inox pe care sunt asezate boluri mici cu diferite mancaruri pe baza de legume si linte, alaturi de orez basmati, diferite feluri de paine stil lipie, salata si desert. Modul de servire este unic: toate felurile deodata, le poti combina cum vrei, dupa bunul plac. In India de Sud, farfuria este, de fapt, o frunza mare de bananier.

india

Un mic dejun tipic consta in ceai negru cu lapte impreuna cu preparate hranitoare pe baza de cereale (poha, upma, paratha, idli). Indienii beau acest ceai cu lapte si in timpul zilei, il gasesti si la vanzatorii stradali: in doze mici, ca o cafea espresso, menita sa iti ofere o doza de energie. Acolo, pe strada, poti bea un masala chai mult mai gustos decat intr-un restaurant sau hotel de lux.

Exista o mare diversitate regionala, insa principalele categorii sunt bucataria din nord si cea din sud. Mancarea nord indiana este mai consistenta. Cea din sud este mai usoara, se folosesc frunzele de curry, boabele de mustar, nuca de cocos, orezul. Desi exista frigidere, nu este raspandit obiceiul de a gati pentru mai multe zile, majoritatea oamenilor prefera mancarea proaspat gatita. Acesta e un obicei sanatos.

Spuneai despre cartea ta ca nu e pur turistica, dar nici una pur filosofica. Spune-ne, te rog, intr-o fraza scurta despre ce vorbeste cartea pe care ai scris-o.

Iulia Nalatan: Cartea “India Darshan” cuprinde un melanj de observatii despre calatoriile mele interioare si exterioare prin India, continand atat descrieri de locuri, oameni, experiente, cat si reflectiile mele asupra lor.

Ce resurse (carti, filme, site-uri) recomanzi persoanelor care vor sa descopere mai multe despre cultura indiana sau sa calatoreasca acolo?

Iulia Nalatan: In functie de aria de interes si de nivelul de cunoastere la care se afla fiecare persoana, exista o bogata literatura pe partea de India, mai putin in romana, mai mult in engleza.

Recent am descoperit cartile pe teme mitologice scrise intr-un stil accesibil de Devdutt Pattanaik. M-au ajutat sa imi clarific si sa inteleg mai bine simbolistica zeitatilor hinduse.

“Scrisorile rupte” ale lui Tagore, publicate in romana la Editura Cununi de Stele, au fost pentru mine o lectura fermecatoare. Prezinta viata din Bengalul rural si observatiile poetului asupra oamenilor si societatii acelei vremi.

Pentru o incursiune istorica recomand documentarul “The story of India” realizat de BBC si cartea “Descoperirea Indiei”/“The Discovery of India” de Jawaharlal Nehru.

india

“The argumentative Indian”, tradusa in romana ca “India: scrieri despre cultura, istoria si identitatea indiana” este o alta carte de referinta scrisa de Amartya Sen, Laureat al premiului Nobel.

Cele mai importante resurse pentru un calator in India sunt curiozitatea si deschiderea fata de nou. A fi in India este o experienta continua de invatare, asadar este binevenita atitudinea de copil care isi pune intrebari si isi lasa frau liber imaginatiei. :)

Mie mi se intampla de multe ori sa traiesc o experienta si pe urma sa caut informatii despre ea.

 

Daca vrei sa afli mai multe detalii, viziteaza site-ul Iuliei – indiadarshan.ro – sau lasa-ne un comentariu.

Apropo, avem de gand sa continuam seria de evenimente despre cultura indiana, inceputa cu Despre Tagore, dincolo de poetul laureat cu Nobel, poate chiar alaturi de Iulia, asa ca scrie-ne ce teme ar fi de interes pentru tine.

Asigura-te si ca ne urmaresti pe pagina de Facebook sau ca te-ai abonat la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu evenimentele si promotiile Ramayana. :-)

 

Sursa poze: arhiva personala a Iuliei Nalatan (disponibile si pe site-ul indiadarshan.ro)

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Despre Ana Musat

Ana este Marketing Manager Ramayana Cafe. O idealista care vede mereu jumatatea plina a paharului, Anei ii plac oamenii pozitivi, de care se inconjoara mereu, motiv pentru care Ramayana a devenit a doua sa casa.