Cum sa mentii echilibrul intre relatie si prieteni

In momentul in care doi oameni devin un cuplu, se petrece un fenomen de fuziune, care poate distruge echilibrul intre relatie si prieteni, respectiv eu devine noi.

Incepem sa avem interese si placeri comune, care uneori impune renuntarea la obiceiurile individuale si adoptarea celor care il alcatuiesc pe NOI. Cateodata se ajunge chiar la izolarea din societate a acestui NOI, deoarece trecutul fiecaruia devine irelevant pentru noua creatura.

Cum poti sa mentii echilibrul intre relatie si prieteni

echilibrul intre relatie si prieteni

Simplu. In primul rand trebuie pastrata individualitatea. Daca pana sa devii NOI tie iti placea la nebunie sa stai cu prietenii si sa bei ceva in oras, este perfect normal sa mentii acest obicei. Poate nu chiar atat de frecvent ca inainte, insa suficient de des incat nici prietenii si nici “jumatatea” sa nu iti simta lipsa. Nu este normal sa cerem celui de langa noi sa renunte complet la a mai fi EL/EA. Pana la urma EL/EA e persoana de care te-ai indragostit si nu e logic sa ii ceri sa isi modeleze personalitatea dupa propriile tale asteptari.

1. Intelegere
Pentru a putea face fata probei individualitatii, trebuie sa intelegeti nevoia celuilalt de manifestare. Daca eu azi simt nevoia sa ma imbrac cu fusta scurta pe care o purtam in facultate si sa ma machiez un pic mai vizibil, nu inseamna neaparat ca sunt nemultumita de aceasta relatie si ca simt inconstient ideea de a ma face atragatoare din nou pentru a verifica starea pietii de burlaci. Inseamna pur si simplu ca azi dimineata mi-am adus aminte cat de amuzant era sa ma imbrac asa in facultate si sa ies cu prietenele si m-am intrebat daca inca mai pot sa port cu demnitate acest look. Daca nu imi iese, lasa-ma sa descopar singura, nu imi pune in carca un scenariu la care eu nu particip.

2. Ciocnirea universurilor
De multe ori suntem reticenti la trecutul celuilalt. E un fel de dusman al prezentului comun, astfel incat ajungem sa il sabotam. E gresit. Incearca sa fii deschis la vechile prietenii, chiar daca asta inseamna sa impartiti timpul petrecut impreuna cu prietenii. De cealalta parte, incearca sa il integrezi armonios pe partener in viata ta.

3. Limite
In orice lucru care merge trebuie sa existe cateva limite. Descopera care sunt limitele cuplului vostru. Avem niste prieteni cuplu extrem de simpatici. Era o placere sa stai cu ei. Aveau o dinamica extraordinara, se intelegeau amandoi la fel de bine si cu gasca ei si cu a lui. Ea nu se supara daca el incepea sa rada tare in locuri publice si sa vorbeasca despre masini sport, ba chiar isi dadea cu parerea pertinent cu privire la motorizarea masinii perfecte pe care nu o vor detine niciodata. El ii impartasea pasiunea pentru gradinarit si o ajuta mereu cu dezvoltarea mini-serei din curte. Cu toate acestea, aveau cateva reguli extrem de clare, pe care niciunul nu le incalca: ea nu fuma niciodata in casa lor, iar el era obligat sa lase balta orice activitate in momentul in care ea avea nevoie de ajutorul lui. Noroc ca nu folosea prea des acest beneficiu. Niciunul nu incerca sa treaca de aceste limite. Erau fericiti ca au ajuns la o intelegere si ambii erau dispusi sa faca concesii pentru ca restul vietii lor impreuna sa mearga perfect.

4. Echilibru
Dupa perioada de adaptare si indragosteala maxima, vine momentul in care NOI incepe sa simta nevoia de a se integra cumva in societate. In cazul in care descopera ca toti din jur au fugit speriati de noua entitate, e vremea sa se ia masuri. Incercati sa faceti in asa fel incat sa va adaptati la dinamica prietenilor. Gasiti preocupari comune, activitati interesante si pentru cuplu si eventualele persoane singure din grup.

Daca sunteti cuplu, nu inseamna neaparat ca nu va mai puteti distra in club la fel ca cei singuri. Insotiti-va prietenii si incercati sa nu va retrageti in carapacea voastra la primul moment de liniste. Dansati, glumiti, manifestati-va individualitatea.
Echilbrul se poate atinge, astfel incat ambele instincte primare: si cel de perpetuare si cel de socializare sa convietuiasca fericit impreuna. Fiti pregatiti sa faceti concesii, dar si sa impuneti limite pentru lucrurile cu adevarat importante.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Despre Ana Musat

Ana este Marketing Manager Ramayana Cafe. O idealista care vede mereu jumatatea plina a paharului, Anei ii plac oamenii pozitivi, de care se inconjoara mereu, motiv pentru care Ramayana a devenit a doua sa casa.