Fierbi apa, pui pliculetul de ceai in cana si gata! Te poti bucura de o bautura fierbinte, delicioasa si sanatoasa.
Sau nu…
Prepararea ceaiului presupune anumite tehnici, care vor face ca aroma sa fie mai intensa, dar si ca efectele plantelor sa fie mai puternice.
Daca ti-am povestit acum ceva timp despre beneficiile ceaiurilor, de data aceasta iti voi povesti cum sa il pregatesti, dar si cum sa il bei.
Cea mai importanta informatie de retinut este ca exista doua tipuri de realizare a ceaiului: infuzia si decoctul.
Infuzia se obtine din frunza sau floarea plantei uscate. In functie de recomandarea unui medic sau in functie de informatiile de pe prospect, pui o anumita cantitate de planta uscata in cana peste care vei turna apa fierbinte. Dar ai grija! Nu pui apa clocotita.
Este important ca dupa ce apa incepe sa fiarba, sa opresti focul si sa o lasi sa se mai raceasca pentru 3-4 minute. Dupa ce torni apa in cana, lasi amestecul la infuzat pentru 10-15 minute si apoi il filtrezi cu o strecuratoare.
Este indicat ca ceaiul sa fie baut neindulcit, insa poti adauga miere pentru un gust mai bun.
Decoctul, in schimb, se obtine din radacini sau scoarta pe care le pui in apa rece si le fierbi. Amestecul trebuie lasat 15 minute pe foc din momentul in care incepe sa fiarba. Il strecori si il bei caldut, cu inghitituri mici.
Stiu ca fiecare dintre noi avem ceaiurile noastre preferate, insa este foarte important sa nu bem acelasi tip de ceai pentru o perioada foarte lunga de timp pentru ca pot aparea si efecte adverse.
De exemplu, ceaiul negru poate provoca insomnii, iar prea mult ceai verde poate cauza scaderea calciului in corp. Daca totusi nu te poti abtine, atunci iti recomand sa faci o pauza de 15 zile, dupa care poti reveni la a bea in continuare ceaiul favorit.
De asemenea, mai trebuie sa stii ca este recomandat ca ceaiul sa fie baut proaspat.
Nu poti prepara ceaiul dimineata si baut seara pentru ca se degradeaza, schimbandu-si atat culoarea, cat si gustul. Pe de alta parte, nu trebuie sa bei ceaiul fierbinte, pentru ca iti afecteaza mucoasa gatului, dar si aparatul digestiv.
La Ramayana Cafe gasesti o mare, mare diversitate de ceaiuri, de la ceaiuri medicinale din plante si flori pana la ceaiuri dulci din fructe, dar si amestecuri cu specific indian.
Sunt pregatite cu grija si avem combinatii dintre cele mai speciale. Iti voi da doar cateva exemple, ca sa le poti descoperi tu pe restul:
– o combinatie fabuloasa de toamna cu frunze de mur, hibiscus, macese, menta si lamaie
– ceai de inspiratie tropicala cu rooibos, nuca de cocos si ananas
– ceai negru cu mirodenii si ciocolata
Rezerva acum o masa si bucura-te de ceaiuri de calitate si atent preparate!